Monday, October 27, 2008

Kajak

Meg sosem irtam arrol, miket eszem itt.
Sokszor etteremben eszunk, amit nem ugy kell elkepzelni, mint otthon: van, hogy egy csalad konyhajaban talalja magat az ember, amikor etterembe megy. Menut sok helyen lehet kapni es van, amikor csak 3.50 S (kb 200 Ft) - ebbe altalaban egy leves talalhato, egy foetel es egy ital (tobbnyire chicha, fekete kukoricabol keszult edes ital). De szoktunk fozni is: minden heten egyszer volunteer dinner van (lehet, hogy mar csak volt, mivel Cody, aki a chef volt, tegnap vett bucsut Huanchacotol), es mindig Cody valasztja ki, mi lesz a menu.



Van, hogy sikerrel jarunk.. Egy szabaly van: mindig perui kajat kell kesziteni. Egyik este egy eleg csipos paprikaba toltott husit akartunk kesziteni (rocoto), es a recept alapjan egy picit parolni kell a paprikat ahhoz, hogy elvegye az eros csiposseget..Amikor beletettuk a forro vizbe a paprikakat, olyan csipos lett a levego a konyhaban, hogy mindenki tusszogni es konnyezni kezdett:)

Eleinte fogytam, egyreszt mert elkapott egy kis gyomor problema, masreszt mert nem mertem sokmindent kiprobalni. Ez mara teljesen elmult es mindent nagy lelkesedessel probalok ki - na jo, az utcan hurkapalcikara felszurkalt es megsutott csirkeszivet ill. csirkelabat (anticuchos) meg nem volt kedvem kiprobalni, sem a tengerimalacot, pedig mindketto igazi helyi specialitas. Majdnem minden etelhez eros ahi-t is talalnak, amit en nem tudok megenni, mert nem szeretem a csiposet, de rajtam kivul mindenkinek izlik.

From Peru, Huanchaco

De a ceviche mindenki nagy kedvence: nyershal citromos leben pacolva, hozza yuca (edes krumpli) es voroshagyma. Mindenhol kaphato az orszagban, de talan a tengerparton elonyos enni leginkabb, mivel frissen erkezik a hal a halaszoktol nap mint nap.

From Peru, Chiclayo

A masik kedvenc a tamale: kukorica masszaban daralt hus, olivabogyo, tojas, esetleg mazsola. A kukorica csuhejaban kell megparolni. Mar ketszer is probalkoztunk elkesziteni, es az elso sikertelen probalkozas utan a masodik pompasra sikerult.



Nagyon szeretem a helyi pattogatott kukoricat, a canchat is. Nem pattog ki feherre, mint az otthoni, csak a belseje sul meg. Asleigh a nagy mestere, es nemregiben en is megtanultam tole. Ez az egyetlen dolog, amit szivesen keszitek a randa konyhankban.

From Peru, Huanchaco

Na es a sutik..friss gyumolccsel..nyami:) Van egy kedvenc helyunk, Happy Days a neve. Egy perui no es amerikai ferje vezeti. A no sut 3-4 fele tortat es azokat arulja. Az epres a legfinomabb. Olyasmi, mint nalunk a gyumolcstorta pudinggal. A legjobb az, amikor megveszed a tortat es latod, mennyire orul a no, hogy izlik a sutije. Volt mar, hogy ejszaka egy buli utan is betertunk mind egy szeletre hozza.

No comments: